Múltunk az Euroklub

Ki hozta létre az Euroclubot?
„Az Euroclubot a London Stúdió, a Berlin Stúdió és a Masterschool tulajdonosa és vezetoje, Szerencsés Zsolt 1996 nyarán hozta létre azzal a szándékkal, amit már Voltaire is megfogalmazott” és amely azóta is klubunk mottoja .

Honnan a klub alapításának ötlete?
„Egyrészt abból az igénybol, amely egy tízéves múltra visszatekinto társaságban - baráti közösségben – gyökerezik, másrészt abból az általános ténybol, hogy az emberek igénylik a társasági élet különbözo formáit, de ha szabadidejük eltöltésében igényességre, minoségre, önmaguk gyarapítására törekszenek, akkor nem találnak ennek megfelelo értékes társaságot.

A XX. század emberének alapproblémáját legtalálóbban talán Saint-Exupéry fogalmazta meg:”
„Az emberek nem érnek rá, hogy bármit megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedoknél. De mivel barátkereskedok nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik.”

Mi az az Euroclub?
„Az Euroclub olyan fiatal értelmiségiek baráti társasága, akik tartalmas társas életre, színvonalas szabadidos, kulturális, önképzési, sport és utazási programokra vágynak hozzájuk hasonlóan igényes fiatalok társaságában.”…
„Ezért alapítottuk 1996 nyarán Euroclub néven a (…) polgári társas életet feleleveníteni vágyó klubunkat.” …

„Szimbólumunk a bagoly, mely az európai kultúrában a bölcsességet és a tudást jelképezi.”
Együvé tartozásunk jelképe a tagsági kártya, amely részvételi jogot és kedvezményeket biztosít a klub rendezvényeire.

Kik az Euroclub tiszteletbeli tagjai?
Azok a fiatal és kiemelkedo tehetségu muvészek, akikkel az Euroclub kulturális programjain rendszeres kapcsolatba került. Közéjük tartozott Bánsági Ildikó, Bubik István, Eperjes Károly, Gáspár Sándor, Hirtling István, Tóth Auguszta színmuvészek, Popova Aleszja balett muvészno, Bátor Tamás operaénekes, Szentpéteri Csilla zongoramuvész.
Kik szervezték az Euroclub programjait?

A foképp kulturális eseményeket szervezo és vezeto Zsolt mellett Szalay Zsuzsa volt az Euroclub másik foszervezoje, aki elsosorban a túra, sport és buli programokat „vitte” és az évek hosszú sora alatt fáradhatatlanul írta a havi programajánló musorfüzetet.
Munkájukat a klubiroda számos kedves alkalmazottja segítette, a musorfüzet elejére készített rajzokkal, háttérszervezéssel, adminisztrációval, jegyárusítással, a klubtagokkal történo telefonos és személyes kapcsolattartással. Közülük sokan megkedveltük Iszlai Ildit, Vekerdi Andreát.

Euroclubos rendezvények, programok
1996. júniusában a várteraszon több száz meghívott résztvevovel tartott nyitóbuli volt az Euroclub elso rendezvénye, amelyet a négy és fél év alatt még számtalan, nagyszabású több száz fos rendezvény, érdekes és különleges 20-50 fos program, és kisebb létszámú meghittebb légköru összejövetel követett.

A legsikeresebb programok közé tartozott:
- a színházlátogatás , amelyet rendszerint Zsolt által vezetett beszélgetés követett a darab rendezojével és a színészekkel,
- a koncert estek , amelyeken olykor megtöltöttük a Szent Imre Gimnázium színháztermét vagy egy templom padsorait
- az eloadássorozatok , mint pl. a keresztény piarista, jezsuita, zsidó, hindu és buddhista vallási, és értékrend ismerteto „Életünk értelme és célja” sorozat, az „Egészséges életmód” eloadássorozat vagy a „Világjáró” muvészeti sorozat, amelyeknek olyan meghívott vendégeik voltak, mint Béky László természetgyógyász, Balczó András öttusa világbajnok, vagy Makovecz Imre építész.
- a filmklubok és olvasókörök amelyeken számos remekmuvet láttunk/olvastunk és elemeztünk, boncolgattunk közösen,
- Zsuzsa túra, kiránduló, városlátogató és utazó programjai , amelyeken hazánk rengeteg táját ismerhettük meg jó hangulatban.
- Kovári Katalin jógaórái , akinél sokan kipróbálták és jópáran egy életre megkedvelték és ma is gyakorolják a jógát.
- Soós Gábor kenutúrái a Dunán, Tiszán és a Bodrogon, amelyeken a lapátolás mellett csapatszellemet is lehetett tanulni. A rendszeres lapátolás azóta is életformánk része maradt.
- Domonkos Marika táncórái és tánctáborai, amelyen a legbotlábúbbak is elleshették a társastáncok alaplépéseit, és ahol a lelkesebbek teljes tánckoreográfiákat is betanulhattak és eloadhattak. Marika táncos lábú tanítványainak a magját alkotó csapat ma is gyakran jár közösen táncolni.

Végül és nem utolsó sorban:
- a híres Móricz bulik, Hyatt bálok, hajós bulik , amelyek mindig közös játékkal kezdodtek, tánctanítással folytatódtak és hajnalig tartó zenés-táncos forgatagban teljesedtek ki, lehetoséget teremtve az ismerkedésre is.

Az Euroclub utolsó rendezvénye a 2000-es év szilveszteri bulija volt, amelyen – korábbi egyeztetéseket követoen – a szervezésben megfáradt és lemondó addigi klubvezetok nevében Zsuzsa átadta a staféta botot a klub mai vezetoinek.

Blogesemény dátuma: 
1996 aug 31 - 00:00