SoXín-Kör a folytatás jegyében

SoXín-Kör a folytatás jegyében
2000. év végén az Euroclub programszervezésben megfáradt vezetői leköszöntek, és a klub korábbi elnöke már nem vállalta tovább a klub vezetését és működtetését az addigi feltételekkel. A klub azonban ekkorra már olyan működő baráti közösségekből állt, amelyeknek összesen kb., 150-200 fős tagsága továbbra is együtt akart maradni, a megszokott klubélet folytatására vágyott! December elején néhány Euroclub tag fejében már formálódott a gondolat a stafétabot átvételéről .

Az indulás techniaki nehézségei
Az teljesen nyilvánvaló volt, hogy a további működtetéshez jókora átszervezés szükséges. Megszűntek a korábbi működési feltételek: nem állt már rendelkezésünkre a nyelviskola klubirodája és ügyfészolgálata, megszűnt a külső háttérfinanszírozás, így nem volt lehetőség új irodát fenntartani, fizetett ügyfélszolgálatosokat, programszervezőket alkalmazni. Sőt, év vége lévén az adott évre befizetett klubtagsági díjak is elfogytak. Márpedig a programfüzet elkészítésének, terjesztésének, a programok szervezésének, helyszínek lefoglalásának, bérlésének stb.folyamatosan felmerülő és nem is kisösszegű költségei vannak Akkor hát hogyan tovább?

Ötletbörze
A feladat néhány napig teljesen megoldhatatlnannak tűnt, ám lassan sikerült kilépni a megszokott gondolatmenet keretei közül. A megoldáson két csapat is gondolkodott külön-külön és az Euroclub égisze alatt összehívott megbeszélésen előállt egy elvi és egy gyakorlatias koncepció is. Utóbbi egy klubtársunk, Szem remek ötletén alapult, amely önmagában egy csapással elvágta a gordiuszi csomót és amelyre fel lehetett építeni azt az új szervezeti és működési rendet, amely az előzőtől gyökeresen eltérő háttérfeltételekkel is a korábbihoz nagyon hasonló klubéletet biztosíthat.

Megvalósítás
A részletes feladatterv elkészítésére és az indulási feladatok elvégzésére nem egészen egy hónapunk volt. Ezalatt felkészültünk a háttér adminisztrációra, megszerveztük a januári beíratkozást a Szent Imre gimnázium egyik termében, elkészítettük, sokszorosítottuk és minden Euroclub tagnak kipostáztuk a változásokról szóló klubismertetőt és a következő havi programfüzetet, leszerveztük a januári programokat és a szilveszteri Móricz bulin szép csendesen átvettük a staféta botot. Így a klub egy pillanatra sem szűnt meg létezni és az Euroclub a tagság számára szinte láthatatlan módon alakult át egy új szervezetté, megőrizve az Euroclub taglétszámának döntő többségét és a lehetőségeink szerint az Euroclub megszokott, jól bevált programtípusait, hagyományait, értékeit is.

A klub új szervezeti felépítése
2001 januárjától a klub irányítását maroknyi lelkes korábbi Euroclub tag vette át. Az ő feladatuk a folyamatos működtetés megszervezése, fenntartása, a pénzügyek kezelése és a programszervezés összefogása, irányítása, a programajánló műsorfüzet elkészítése és kiküldése, programtípusonként havi egy - két klubprogram megszervezése az aktívabb klubtagok bevonásával, tevékeny részvételével. A szervezésben résztvevők ötleteket gyűjtenek, néhány hónapra előre terveznek, szerveznek, időpontot és helyet egyeztetnek, árat kalkulálnak, esetenként programokat vezetnek.

A klub működésének alapelvei
Közösségünk klubtagsági rendszerben működő önfenntartó, önszerveződő programszervező klub.A klub működéséről a Kapcsolatok menüpont alatt olvashatsz további részleteket.

Névválasztás, embléma váltás
Az Euroclub nevet és logot nem használhattuk tovább, ezért sürgősen új klubnevet kellett találni. Ez sem ment könnyen, januárban még nem találtuk meg a megfelelőt, ezért az első hónapban az átmeneti Exclub nevet használtuk és gyorsan névadó pályázatot hirdettünk. Az eredmény nem maradt el: névadó klubtagunk, Tomi egy házibulin egyszercsak így szólt: Hát mit is csinálunk mi? Sok színes programot baráti körnek. Így lett a nevünk kicsit frappánsabban összevonva: SoXín-kör! Ebből már adódott is, hogy az új emblémánkon a színkörnek ott kell lennie. A többi már csak "dizájn" kérdése volt, ám beletelt egy-két hónapba, míg két lelkes klubtagunk, Szem és Zoli által készített megszámlálhatatlan verzióból a szervezők kiválasztották az azóta is használt logót. Rá is tettük hamar mindenre: műsorfüzetre, jelentkezési lapra, sőt, Ági és Kati segítségével mágneses matricára, CD-re, pólókra.

Honlap
Az embléma után már csak egy lépés volt a saját honlap működtetésének igénye. Ennek megvalósításában ismét Zoli sietett segítségünkre. Megőrizve az Euroclub kék-sárga színvilágát rövidesen elkészült az első honlapunk az extrán, amelynek karbantartását és honlapgazdai teendőit is ő végezte el, amíg ezt ideje engedte. A netre kilinkelt szilveszteri programunk alapján ezt a honlapunkat 2002 decemberében néhány hét alatt több, mint ezren keresték fel, ez volt a rekord.
(Kerekedett is belőle egy 180 fős fergeteges szilveszteri buli, ami igazi sikertörténet volt!)
2003-ban elköltöztünk az extráról és Karcsi honlapgazdai tevékenységének köszönhetően saját portált készítettünk sok színes soxínes oldallal, amely a programok mellett már képeket, fotókat is kínált böngészésre! Aztán fennállásunk 10. és most, a 15. évében ismét eljött a megújulás ideje, a weblap karbantartás megkönnyítésére egy új tartalom kezelőre váltottunk, amellyel az eddigieknél egyszerűbb lesz aktuálazilni honlapunk szöveges - képes tartalmát és most már nemcsak havi, hanem akár heti, napi program közzétételre vállalkozhatunk és számtalan színes hírrel bővíthetjük tartalmunkat. Győződj meg róla, lapozgass minket!

Blogesemény dátuma: 
2000 jan 1 - 00:00